pexels.com foto af Matt Jerome Conno

pexels.com foto af Matt Jerome Conno

Et grønt gennembrud: Mindre kunstgødning kan give store CO2-besparelser i dansk landbrug

Et grønt gennembrud: Mindre kunstgødning kan give store CO2-besparelser i dansk landbrug

Dansk landbrug brugte i 2020 omkring 235.000 tons kvælstofgødning. Det er ikke kun en økonomisk post – det er også en stor klimabelastning. Fremstillingen og brugen af kunstgødning udleder store mængder drivhusgasser og belaster både vandmiljøet og jorden.

Men ifølge nye analyser fra bl.a. Klimamonitor og forskningsmiljøer som Salk Institute, findes der nu både økonomiske og biologiske løsninger, der kan hjælpe Danmark med at reducere behovet for kunstgødning – og det endda uden at det går ud over udbyttet.

En banebrydende opdagelse fra Salk Institute kan blive en gamechanger. Forskerne har identificeret et lille plantepeptid kaldet CLE16, som planter naturligt producerer via rødderne. Peptidet stimulerer et symbiotisk samarbejde med jordsvampe, som leverer næringsstoffer som fosfor og vand til planten. I bytte modtager svampene kulstof. Det er en ældgammel og naturlig mekanisme, der er blevet svækket gennem årtiers planteforædling med fokus på høje udbytter.

”By restoring the natural symbiosis between plant roots and fungi, we could help crops get the nutrients they need without the use of harmful fertilizers.” siger Lena Mueller, seniorforsker ved Salk Institute. Forskerholdet dokumenterede, at tilsætning af CLE16-peptider til jorden forstærkede svampenes evne til at trænge ind i planterødder og danne robuste næringsudvekslingsstrukturer. Resultatet? Planterne klarede sig bedre med færre eksterne tilførsler.

I dansk sammenhæng har dette potentiale. Ifølge Klimamonitor er der identificeret en mulighed for at reducere op mod en halv million tons CO2e-udledning alene ved at ændre på anvendelsen af kvælstofgødning. Og det uden store investeringer. Forslaget indebærer, at landmænd får økonomisk støtte for at nedsætte brugen af gødning – omkring 100 dollars per sparet ton CO2e.

Samtidig arbejder Danmark allerede i retning af mere klimavenlig arealanvendelse. Med en grøn fond på 40 mia. kroner vil regeringen konvertere op mod 10% af landbrugsarealer til natur- og skovområder, som ikke kræver kunstgødning og samtidig binder CO2.

For den almindelige dansker betyder det renere drikkevand, mindre nitrat i grundvandet og mere bæredygtig fødevareproduktion. Og for landmanden kan det betyde færre udgifter til gødning og mulighed for at dyrke jorden mere skånsomt – og måske endda med større modstandsdygtighed mod tørke og sygdomme via jordsvampenes naturlige beskyttelse.

Udviklingen af biologiske løsninger som CLE16 og nye politiske værktøjer viser, at Danmark er godt på vej mod et mere bæredygtigt landbrug. Kombinationen af incitamenter og innovation kan være nøglen til at gøre dansk fødevareproduktion både grønnere og mere robust i fremtiden.

Kilde: Salk Institute

FAQ

  • Hvad er CLE16?
    CLE16 er et naturligt peptid, som planter producerer for at styrke samarbejdet med gavnlige jordsvampe.
  • Hvordan påvirker kunstgødning miljøet?
    Kunstgødning udleder drivhusgasser og forurener grundvand og søer med overskydende kvælstof.
  • Hvordan kan Danmark reducere brugen?
    Gennem økonomiske incitamenter, ny forskning og omlægning af arealer til mere naturlige driftsformer.