pexels.com foto af Grata Hoffman

pexels.com foto af Grata Hoffman

Fremtidens Afgrøder i en Skiftende Klimaverden

Med klimaforandringer, der påvirker temperaturer, tørke og oversvømmelser, står gartnere overfor store udfordringer i de kommende år. Men hvilke bæredygtige afgrøder vil vi dyrke? Vil vores drivhuse og køkkenhaver ændre sig, og kan vi dyrke afgrøder, der tidligere var ukendte for os?

En af de største udfordringer bliver vandtilgængelighed, ifølge Kevin Hobbs, medforfatter af bogen Edible: 70 Sustainable Plants That Are Changing How We Eat. I Storbritannien forudser han, at tørke vil blive det største problem, især for vandkrævende afgrøder som tomater, der lider under både for meget og for lidt vand. Det kræver en ny tilgang til dyrkning, herunder fra frø til pleje af spirer under ekstreme forhold.

Bæredygtige Fremtidige Afgrøder

Perennial Grøntsager: De kan blive nemmere og mere bæredygtige at dyrke end sarte afgrøder som tomater og auberginer, da de har længere tid til at etablere deres rodsystemer og tilpasse sig jorden. Eksempler på usædvanlige sorter inkluderer dværg-jordskokker og hopniss (Apios americana).

Vine Spinach (Malabar Spinach): Denne flerårige vin med hjerteformede blade trives i varme og fugtige forhold og kan bruges både rå og kogt. I Danmark skal den dog dyrkes som en årlig plante, medmindre den får meget milde vintre.

Moringa: En lille træ fra Himalayas fod som producerer bønnelignende bælge og er tolerant over for tørke. Den kræver overvintring i frostfri miljøer og kan med fordel dyrkes i potter.

Mediterranean Saltbush: En halofyt, der trives i salte og tørre forhold og er perfekt til salater. Den er semievergrøn og meget tørketolerant.

Great Burdock: Tidligere en populær grøntsag i middelalderen, kan den nu dyrkes i haver og vilde områder i alle typer jord. Rødderne er rige på fiber og antioxidanter og kan bruges i en række retter.

Sea Buckthorn: Denne hårdføre busk eller lille træ producerer spiselige bær og trives i barske, saltbelastede miljøer som kystlinjer og flodbredder.

Hostas: Kendt for deres tropiske udseende og spiselige skud, blade og blomster, der kan bruges rå eller kogt.

Kevin Hobbs påpeger, at vi stadig vil kunne dyrke traditionelle frugter og grøntsager i fremtiden, men med større diversitet. Fremtiden for havearbejde byder på nye og spændende muligheder for bæredygtig dyrkning, der tilpasser sig klimaforandringerne.

For flere detaljer kan man læse Edible: 70 Sustainable Plants That Are Changing How We Eat af Kevin Hobbs og Artur Cisar-Erlach. Kilde: The Independent