pexels.com foto af Phil Mitchell

pexels.com foto af Phil Mitchell

Skjult trussel i vilde blomster kan forvirre bier i Danmark

En ny undersøgelse fra University of Maryland afslører, at unge planter har sværere ved at modstå sygdomme – og det kan få uventede konsekvenser for bier i naturen.

Forskere har længe undret sig over, hvorfor unge organismer – fra børn til frøplanter – har højere risiko for sygdom. Et nyt studie offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences dykker ned i, hvordan unge planter kæmper mod infektioner, og hvordan deres kamp kan få betydning langt ud over deres eget vækststadie.

Studiet fokuserer på planten Silene latifolia – bedre kendt som hvid snerre – som ofte findes i grøftekanter og enge i Europa. Planterne angribes af en svampesygdom kaldet anther-smut, en form for “plante-STD”, som ødelægger plantens evne til at producere pollen. Selvom sygdommen ikke dræber planten, gør den dem sterile og stopper reproduktion.

Men det er ikke kun planterne, der lider. Bier, som i stigende grad er truede i Danmark og resten af Norden, bliver utilsigtet trukket ind i problemet. Svampesporerne, der overtager blomsterne, ligner til forveksling pollen, men indeholder ingen næring. Bierne bruger energi på at samle noget, de ikke kan bruge – og kommer derfor hjem til boet uden det proteinrige pollen, deres larver har brug for.

“Vi fandt, at unge planter betaler en højere pris for at bekæmpe sygdom end voksne planter,” siger Emily Bruns, biolog og medforfatter på studiet. Det er denne ressourcekamp, som betyder, at mange planter forbliver sårbare i deres ungdom.

Studiet viste også, at planter, der forsøgte at forsvare sig som frøplanter, producerede langt færre blomster og frø i deres anden vækstsæson. Det gør, at sygdommen har lettere ved at sprede sig, og det påvirker i sidste ende hele økosystemet, hvor bier og andre bestøvere indgår.

I Sverige, hvor en nært beslægtet plante – Silene dioica (rød snerre) – vokser vildt, er svampen veldokumenteret. Her spiller bier en central rolle i spredningen. De besøger blomsterne i håb om at finde pollen, men spreder i stedet svampesporer fra plante til plante. På den måde bliver bierne ufrivillige bærere af sygdommen.

Selvom svampen ikke smitter bierne direkte, kan det indirekte skade bestanderne ved at mindske mængden af næring i landskabet. Det gælder især i områder, hvor vilde blomster er en vigtig fødekilde, som fx grøftekanter, brakmarker og naturenge – landskabstyper, der allerede er under pres i Danmark.

Emily Bruns forklarer: “Nogle unge planter ‘betaler prisen’ og overlever, men producerer færre blomster. Det betyder mindre pollen og mindre mad til bierne.”

Forskerne arbejder nu på at undersøge, om det er muligt at forsinke infektionen i planter til et senere udviklingsstadie, hvor de er bedre rustet til at bekæmpe sygdommen. Det kan måske mindske presset på både planterne og deres bestøvere.

Selvom problemet ikke direkte truer danske landbrugsafgrøder, er det endnu et eksempel på, hvordan naturens indre balance kan få konsekvenser for vigtige arter som bier – og dermed også for os mennesker.

Kilde: University of Maryland

FAQ

  • Hvad er anther-smut?
    En svampesygdom, der inficerer blomster og gør planter sterile ved at erstatte pollen med svampesporer.
  • Gør sygdommen bier syge?
    Nej, bier bliver ikke syge, men de bliver snydt til at samle svampesporer i stedet for nærende pollen.
  • Er sygdommen farlig for dansk landbrug?
    Nej, den angriber ikke dyrkede afgrøder, men kan påvirke vilde bestøvere og den naturlige plantevækst.