Skip to content

Menu

  • Kontakt Os
  • Om os
  • Privatlivspolitik & Cookies

Arkiver

  • december 2025
  • november 2025
  • oktober 2025
  • september 2025
  • august 2025
  • juli 2025
  • juni 2025
  • maj 2025
  • april 2025
  • marts 2025
  • februar 2025
  • januar 2025
  • december 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • august 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • maj 2024
  • april 2024

Calendar

december 2025
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« nov    

Kategorier

  • Botanik
  • Havearbejde
  • Husholdningstips
  • Nyheder
  • Velvære

Copyright Sæsonvis 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

dark saesonvis logo
  • Kontakt Os
  • Om os
  • Privatlivspolitik & Cookies
  • You are here :
  • Home
  • Velvære
  • Plantegelatine i fremmarch: Hvad betyder det for svinebranchen?
pexels.com foto af Leah Newhouse
Written by Torben Askesen on 03/04/2025

Plantegelatine i fremmarch: Hvad betyder det for svinebranchen?

Velvære Article

Selvom gelatine sjældent nævnes i daglig tale, er det en ingrediens, der findes i et hav af produkter – fra vingummier og yoghurt til kosttilskud og kapsler i medicin. Langt det meste gelatine, som bruges i Danmark og resten af verden, stammer fra svin. Det gør gelatine til et væsentligt biprodukt i svineindustrien, som i Danmark er en af landets største eksportsektorer. Danish Crown står eksempelvis for op mod 90% af den samlede svineproduktion herhjemme, hvilket gør udviklingen i forbruget af svinebaserede produkter til noget, der ikke kun påvirker producenter, men også det danske arbejdsmarked og eksportindtægter.

I takt med at både danske og internationale forbrugere bliver mere bevidste om klimaaftryk og dyrevelfærd, stiger interessen for plantebaserede alternativer. Og det gælder også for gelatine. I et nyere studie præsenteret i Physics of Fluids foreslår forskere fra University of Ottawa, at gummi tragacanth – et stof udvundet fra bestemte bælgplanter – kan fungere som et plantebaseret alternativ til gelatine. Ifølge forskerne besidder tragacanth-gummi både gennemsigtighed og en gel-lignende struktur, hvilket gør det til en interessant kandidat. Dog skaber materialet mere porøse strukturer, hvilket gør det mere sårbart overfor vand og saltopløsninger, og det er endnu ikke fuldt ud egnet som erstatning i alle sammenhænge.

I forsøget blev forskellige blandinger af gelatine og gummi tragacanth testet – både som lagdelte film og som homogen blanding. Den mest stabile kombination viste sig at være et forhold på 3:1 til fordel for tragacanth-gummi. Det understreger, at selv en delvis erstatning af animalsk gelatine er teknisk muligt. Netop denne type delvise erstatninger kan blive et vigtigt skridt i overgangen væk fra animalske produkter – også i Danmark, hvor tilgængeligheden af svin og eksisterende infrastruktur gør det nærliggende at fortsætte med traditionel gelatineproduktion.

Et skifte væk fra animalsk gelatine vil dog ikke være uden konsekvenser for dansk landbrug. En betydelig del af værdien i en slagtet gris findes netop i biprodukterne. Hvis efterspørgslen på disse falder, fordi producenter i stigende grad vælger plantebaserede alternativer, kan det betyde økonomisk pres på svineproducenter og slagterier. Det vil kunne mærkes særligt i landdistrikterne, hvor store dele af svineindustrien er lokaliseret.

Samtidig åbner udviklingen også muligheder. Ved at samarbejde med bioteknologiske virksomheder eller selv investere i plantebaserede løsninger, kan danske aktører omstille sig til en fremtid, hvor bæredygtighed ikke kun er en markedsfordel – men et krav. I stedet for at se skiftet som en trussel mod en traditionsrig industri, kan det ses som en mulighed for at udnytte eksisterende viden om gelatineproduktion i en ny kontekst.

Det er usandsynligt, at gelatineproduktionen i Danmark vil forsvinde over natten. Men en gradvis overgang til plantebaserede alternativer – drevet af forbrugerkrav og innovation – kan meget vel betyde, at svineindustrien må tænke nyt. Og det, der i første omgang ligner et økonomisk tilbageslag, kan på længere sigt være en katalysator for et grønnere og mere diversificeret dansk fødevareerhverv.

Kilde: American Institute of Physics – A Step Toward Plant-Based Gelatin

FAQ

Hvad er gelatine, og hvordan fremstilles det?
Gelatine er et protein, som udvindes fra kollagen i hud og knogler – oftest fra svin. Det bruges som geleringsmiddel i fødevarer og medicin.

Hvordan kan et plantebaseret alternativ påvirke dansk landbrug?
Et fald i efterspørgslen efter animalsk gelatine vil mindske værdien af biprodukter fra svineproduktion, hvilket kan ramme branchens økonomi.

Hvad viste studiet fra University of Ottawa om plantebaseret gelatine?
Det viste, at gummi tragacanth kan efterligne gelatines struktur og gennemsigtighed, men at materialet endnu ikke er helt egnet til fuld erstatning. En 3:1 blanding viste dog lovende egenskaber.

You may also like

Skovrydning truer regnmønstre og øger tørkerisiko i landbruget

14/12/2025
AI undervandsfoto af en havsvamp i mørke

Mikrober i dybhavet udfordrer gamle antagelser om CO₂-fiksering

12/12/2025
pexels.com foto af Mohan Nannapaneni: korn mark

Forskere opdager mutation der kan gøre korn selv-gødende

10/12/2025
Tags: nyheder

Arkiver

  • december 2025
  • november 2025
  • oktober 2025
  • september 2025
  • august 2025
  • juli 2025
  • juni 2025
  • maj 2025
  • april 2025
  • marts 2025
  • februar 2025
  • januar 2025
  • december 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • august 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • maj 2024
  • april 2024

Calendar

december 2025
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« nov    

Kategorier

  • Botanik
  • Havearbejde
  • Husholdningstips
  • Nyheder
  • Velvære

Copyright Sæsonvis 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress